Kanttia kääntäen

Aika monella on kotona jo peitetikkikone ja usealla siihen myös kantinkääntäjä, toiset ovat saaneet kantinkääntäjän toimimaan ompelukoneen ja kaksoisneulan kanssa. Yhteistä kaikille on se, että sitä peevelin resoria pitää saada suikaleena siihen kääntäjään. Itse tarvitsen resorisoiroa useampia metrejä ja tällöin suikaleiden leikkaaminen resoriputken päästä on tavattoman epätaloudellista, koska jokaisesta "rinkulasta" jäi ja jäisi epämääräisiä paloja, jota ei juuri mitenkään voi hyödyntää. Siispä jaan teille nyt oman tapani leikata soiroa pitkänä pötkönä. Tapani on varmaan monella muullakin käytössä, koska en suinkaan ole sitä omassa pienessä päässäni keksinyt, vaan blogeja selaamalla opetellut ja tämän kyseisen tavan itselleni sopivaksi todennut.

Mutta näin se menee käytännössä ja tähän tarvitset resorin lisäksi leikkurin, leikkuualustan ja viivaimen.

Ota sopiva pätkä resoria, nyt taisi olla noin 25cm. Resori laitetaan leikkuualustalle siten, että toinen taitereuna on vaakaviivojen suuntaisesti. Leikkuureuna siten, että reuna osuupi suunnilleen johonkin "pystyviivaan".Nyt harrastetaan ihan pikkuisen matematiikkaa. Pitää tietää oman kantinkääntäjän leveys, minulla se on merkitty 1½ - 9/16, milleinä tuo on siis 38mm. Tuo luku puoliksi on osapuilleen 19mm. Nyt asetellaan
viivotin siten, että alakulmassa viivotin osuu valittuun pystyviivaan ja yläreunassa on samasta viivasta 19mm päässä. Pyydän anteeksi, että picasa heitti kuvan kyljelleen enkä osaa sitä oikeaan asentoon kääntää, mutta venytetään pikkuisen niskalihaksia samalla ja käännetään päätä .-) Taukojumppa on aina hyvästä.No nyt ollaan saatu sit leikattua  resorin pää vinoon ja käännetään pala siten, että se pitempi taitereuna on ylhäällä.Nyt käännetään resorin päälimmäinen kangas sivuun ja työnnetään viivotin väliin. Asetetaan viivotin siten, että alareunassa viivottimen reuna on resorin kanssa tasan ja ylhäällä taitteen kohdalla viivottimen reunasta on resorin reunaan kantin leveys. Itse olen huomannut, että kantin leveyden tulee olla piirun verran vähemmän kuin kääntäjän leveys. Itse olen merkinnyt viivottimeeni nurjalle kantin leveyden 37,5mm kohdalle maalarinteipillä. On meinaa kerran jos toisenkin tullut katsottua viivottimesta väärä leveys... Noh nyt sitten vaan leikataan, mutta varotaan ettei nyrhäistä tuota päälimmäistä kangasta!!Nyt sitten avataan resoria ja käännetään kuvan osoittamalla tavalla se alustalle. Viivotin asetetaan nyt siis kantin leveydelle reunasta ja leikataan, ja leikkaamista jatketaan samalla tavalla niin pitkään kuin resoria riittää. Muistetaan, että kantin leveys ei nyt saa lipsahtaa missään nimessä yli sen oman kanttaajan leveyden, pysytään mielummiin millin, jopa pari, kapeammassa.

Ja jonkin ajan kuluttua meillä onkin kasa resorisoiroaNoh mutta tämmöisenäänhän se soiro ei toimi, kokeiltu juu on. Jos tuon mytyn tunkee vaikkakin kuinka ilmavasti koriin tms, niin eihän se sieltä tasaisesti juokse ja kaikki kireyden muutokset vaikuttaa suoraan kantin kireyteen. Joten tehdäänpä mytystä rulla. Ihan otetaan joku paksuhko kynä/keppi tms ja rullataan, rullataampa vielä niin päin, että resorin oikea puoli tuleepi ulospäin.Ja muistetaanpa vielä sekin, että sitä soiroa ei saa kiristää rullaa tehdessä. Itse pyöritän tuota alustaa vasten rullan. TADAA valmis rulla, josta muuten riittää uskomattoman pitkään koostaan huolimatta.Noh eipä pelkkä rullakaan vielä auta, joten tehdäänpä samalla vauhdilla tee-se-itse-rullateline. Tähän tarvitaan pala tukevaa pahvia, kynä (lyijykynä ompi hyvä), purkki ja teippiä. Piirretään pahville ympyrä sillä kynällä, itse käytin ympyrän piirtoon teippirullaa mallina. Ja merkitään keskikohta, tarkemmat mittaa sen, minä heitin silmämääräisesti.Leikataan se "kiekko" irti ja työnnetään kynä keskikohdasta läpi.Nyt sitten se purkki, olisi suotavaa, että purkin korkeus olisi suht sama, tai himpun korkeampi kuin pöydän tasosta kanttaajan alareunaan. Kuvan purkki ompi hitusen liian matala, mutta ei anneta sen nyt häiritä.Nyt sitten laitetaan tuo kynä viritelmä purkkiin. Tässä voi nyt hifistellä vähän ja laittaa tuohon purkkiin vaikka hiekkaa painoksi, jos siis ei pelkää sitä, että todennäköisesti purkin tönäisee joskus tohkeissaan lattialle ja imurin ulkoilutushan siinä edessä on. Mutta jotain painoa purkkiin mielellään saisi keksiä. Pahvikiekkoa voipi vähän vaikka teippailla purkkiin kiinni, joka saattanee mukavasti estää myös niitten painojen karkaamisen mahdollisessa kaatumistilanteessa. Noh nostetaan kuitenkin se purkki koneen viereen, laitetaan resorirulla päälle ja voila! Siinä se rulla nyt pyöriskelee mukavasti kanttaillessa ja kiristys pysyy tasaisena, jolloin kantin kireyden säätö kanttaajan "mutkilla" ja diffillä on mahdollista tarkemmin.

1 kommentti:

  1. Aivan huikea tuo hernekeittopurkki. Minulla resorit on kietaistu vessapaperihylsyjen ympärille ja kantatessa resori juoksee talouspaperitelineessä.

    VastaaPoista