tiistai 29. lokakuuta 2013

Burda, Lokakuun malli

Lokakuun malliksi valikoitui hame sivulta 5, mallinumero 123.

Hameeseen käytimme:
- noin 65cm joustocollegea
- pienen suiron mustaa elastaanitrikoota
- kaksi 50cm pitkää umpivetoketjua
- palan joustavaa tukikangasta
- mistaa sekä turkoosia ompelulankaa

Kaavat piirsimme lehden ohjeiden mukaan ja teimme niihin seuraavat muutokset. Etukappaleen kulmapalaan piirsimme takakulmaa apuna käyttäen taskunsuun. Taskunsuu tuli 15cm kulmapalan alareunasta ja 5cm keskeltä päin mitattuna.


Takakeskikappaleen ja takakulman yhdistimme yhdeksi kaavaksi.


Kappaleet leikattiin collegesta. Etukappaleen kulmapalan leikkuun jälkeen leikkasimme kaavan palasiksi piirtämäämme taskunsuun viivaa pitkin ja näin saimme taskulle oman kaavan.

Kaikki kappaleet leikkasimme ilman sivusaumanvaroja, samoin helman leikkasimme ilman taitevaraa (tämä oli huomioitu jo kaavaa lyhentäessä)

Koska emme halunneet hameeseen vyötärökaitaletta, leikkasimme sekä etu- että takakappaleelle vyötärön alavarat. Niihin saatin oikea muoto taittamalla takakappaleelle jäänyt muotolaskoksen kohta kaavoista kiinni.


Kun yläreuna oli alavaraan leikattu kaavan mukaan (+pieni pätkä sivua) mitattiin alavaran leveydeksi 5cm.


Nyt oli siis kaikki kappaleet leikattuina, paitsi se tukikangas alavaroihin... meille meinaa kävi sellainen kömmähdys, että joustava tukikangas oli ompelimolta loppu ja emme malttaneet odottaa postipojan kulkua Puodilta, joten teimme tämän ilman tukikangasta. Suosittelemme kuitenkin vahvasti tukikankaan käyttöä! Leikkasimme kaavojen lisäksi mustasta elastaanitrikoosta 2cm leveääsuikaletta kankaan koko leveydeltä.


Aloitimme ompelun sillä, että ompelimme mustaa suiroa taskunsuuhun ihan perinteisesti oikeat puolet vastakkain. Tämän jälkeen saumanvarat taitettiin nurjalle ja tikattiin. Kaitaleen toinen reuna jäi siis ihan raa'aksi. Kaitaletta kannattaa venyttää ihan hitusen vain ommellessa, missään nimessä ei saa kiristää!. Kun taskunsuu oli huoliteltu, asetettiin kulmapala ja taskupala päällekkäin ja neulattiin ne toisiinsa.


Nyt otettiin etukappale ja äsken neulattu taskupala käsiin sekä loput mustasta suirosta. Kulmapala ommeltiin etukappaleeseen ja niiden väliin mustaa trikoosuiroa. Suiro oli tässä nyt siten, että sen oikea oli etukappaleen oikeaa vasten. Kun sauma oli ommeltu niin saumanvarat tikattiin hameen puolelle, välissä olisi toki voinut silittää.


Takakappleelle muotoutuneet muotolaskokset ommeltiin tässä välissä ja sekä etu- että takakappleen helmat taitettiin ja ommeltiin. Meille kävi pieni kömmähdys ja taitoimme sentin liikaa helmataitetta. Tarkistathan, että sivusauma on tässä vaiheessa sentin vetoketjun ketjuosuutta pidempi (eli käytännössä 51cm, jos käytät 50cm ketjua)

Vetoketju asetettiinsivusaman päälle siten, että ketjun nauha peitti saumurin huolittelun, mutta hammastus jäi kankaan reunan yli. Ketjun alareuna taitettiin nurjalle. Ketju ommeltiin ensin läheltä ulkoreunaa kiinni ja sen jälkeen vielä toisella tikillä lähempää hammastusta. Ompelimon koneessa voi neulanasentoa siirtää sivuttais suunnassa ja tästä syytä ketjut voitiin ommella kokonaan tavallista paininjalkaa käyttäen. Tässä etuna on se, että ommellessa paininjalka nojaa kokoajan ketjun hammstukseen ja tikit kulkevat siten aina yhtä kaukana ketjun hammastuksesta kauniissa riveissä.


Seuraavaksi olisi pitänyt silittää alavaroihin tukikangas, mutta me ohitimme sattuneista syistä tämän ja siirryimme huolittelemaan alavarojen sivu- ja alareunat.


Alavarat ommeltiin etu- ja takakappaleiden yläreunoihin ja silitettiin kappaleiden jatkoksi. Tämän jälkeen tikattiin saumanvarat alavaroihin päin.


Alavarat käännettiin nurjalle ja ne ommeltiin käsin vetoketjujen saumoihin sekä taskunsuun saumanvaroihin ja takakappaleella muotolaskoksien laskosvaroihin.

Valmis hame silitettiin. Jos haluat varmistua, ettei vetoketjut aukeile liikaa niin voit ommella käsin pienet stopparit ketjuihin, sekä hameen sisäpuolelle pienen hakasen/napin joka pitää ketjun kiinni.


Pyydämme anteeksi hieman torsoa tekstiä ja huonoja kuvia. Ompelimon tietokone tuppaa sammuilemaan itsekseen ja näistä teknisistä syistä olemme joutuneet pikapostanneet tämän kuun mallin muokkaamattomin kuvin ja lyhyin lausein.
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti