maanantai 29. huhtikuuta 2013

Kunnon sämpylät

Jälleen kerran Lauralta NauravaNappi bgolista napattu ja hieman muokattu hampurilaissämpylä ohje. Resetpi tässä alla kuten minä nämä tein. Nimi "kunnon" tulee siitä, et nää ei ole niitä pesäpallon korvikkeiksi käypiä kovia pikku sämpylöitä, vaan nää alkaa oleen niin sanotusti "hyvin kehittyneiden maitorauhasten" kokoisia ja tuntuisia :-D Ihan vaan muistikuva siltä ajalta kun viel omasin semmoiset...


2dl vettä
½dl maitoa
2tl kuivahiivaa
2rkl leipäsiirappia

1dl lese-rouhesekoitusta
7-8dl vehnäjauhoja
1½tl suolaa

2 kananmunaa
vajaa 1dl öljyä

Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöiseksi, minä laita mittamukissa nämä 1min mikroon ja sillä saletti. Kaada neste tehosekoittimen kulhoon ja mittaa kuivahiiva ja pari "töräystä" eli noin 2rkl siirappia purkista perään. Sekoittele vaikka taikinanuolimella sen verta et hiiva ja siirappi "sulaa" nesteeseen. Anna sekoituksen olla kulhassa sillä aikaa rauhakseen, kun mittaat toiseen kulhoon leseet, jauhot ja suolan, mittaa vain 7dl jauhoja kippoon tässä vaiheessa. Riko munat sen verta isoon mukiin tms, että voit vispata rakenteen kunnolla rikki, ei tarvi vaahdottamaan käydä kuitenkaan. Mittaa myös öljy johonkin valmiiksi. Käynnistä kone ja kaada nesteen sekaan noin puolet jauhoseoksesta. Lisää "sotkuun" munat ja öljy rauhalliseen tahtiin, jotta kone ehtii sekoitella kaiken tasaiseksi. Lisää loput jauhot ja "törki" sillä taikinanuolijalla taikinaa pikkuisen. Jos näyttää siltä, että taikinaa jää tuhottomasti nuolijaan kiinni, niin lisää vajaa desi jauhoja. Tarkista varmuudeksi, että pöydälle ei ole jäänyt aineksia ja jos kaikki tarpeellinen on koneessa niin jätä kone vaivaamaan taikinaa vajaaksi 10min. Poista koneen taikinakoukut ja jätä taikina vajaaksi 2tunniksi nousemaan liinan alle vedottomaan paikkaan.

Kun taikina on noussut niin jauhota pöytä tai leivinalusta tms ja kippaa taikina jauhojen päälle. Veivaa ja vaivaa hetki ja pilko 8 osaan. Pyörittele palleroksi ja laita pellille, littaa pallerot. Jätä litatut pallerot jälleen pariski tunniksi liinan alle kohoamaan. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja kun uuni on lämmin niin voitele nyt jo sämpylää muistuttavat tekeleet maidolla tai vedellä. Jos käytät maitoa niin ota tilkka maitoa ajoissa lämpenemään, jotta et "säikäytä" sämpylöitä kylmällä maidolla. Lykkää uuniin ja viritä ajastin noin 14min. Kun ajastin kilahtaa niin ota sämpylät uunista ja totutusti, polta näppisi ja suusi herkullisilla sämpylöillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti