torstai 25. huhtikuuta 2013

Bernina 009DCC

Täällä blogissa ja blogin ulkopuolella varsinkin on käyty suurta keskustelua Berninan peitetikistä ja etenkin sen syöttöongelmista. Koska asia on suhteellisen suuri ongelma ainakin allekirjoittaneen koneessa, teen kokonaan oman jutun tästä. Kommentteja asiaan SAA ja pitääkin laittaa, jotta tämän ongelman lajuus selviäisi ja jotta edes joku kuten minä pääsisi joskus ompelemaan hermoilematta niitä materiaaleja mihin tämmöiset koneet ensi sijaisesti ostetaan.

Kaikkien koneet tuntuu vetävät paksuja kankaita hyvin ja suurin osa on jo viritellyt konettaan siirtämällä riipijää (tai riipijäksi me sitä luullaan...) Eli kysesssä on iso kirkas metallinen osa koneen edessä, jossa on turkoosi ja oranssi pallo. Tätä osaa ylöspäin siirtämällä (vaatii ruuvinlöysäämisen + kiristyksen) saa tikkiin enempi joustoa. Suurin ongelma tuntuu olevan ohuet joustavat kankaat. Mitä liukkaammaksi ja pehmeämmäksi materiaali menee, sitä vaikeammaksi nätin tikin saaminen muuttuu. Yksi ongelma päärmettä tehdessä tuntuu olevan se, että päärme lähtee kiertämään. Kone siis puskee kankaan päälimmäistä kerrosta edellään ja päärmeeseen syntyy kierrettä. Omassa koneessani sama ongelma esiintyy myös kantinkääntäjää käyttäessä kantissa. Kone siis syöttää ja siirtää alempaa kangaskerrosta, mutta ylempi kerros ei siirry samaa tahtia paininjalan alla.

Tässä nyt joitain säätöjä, joilla minä omaa konettani rääkkäsin. Yhteistä on kaikissa se, että lankana vaalean keltainen moon, neulat Dotec Hax 80, neulojen langan kireys 4 ja sieppari M. Langan kireydet eivät sinänsä vaikuta koneessani siihen miten kone syöttää, joten en niitä alkanut viilailemaan näihin testeihin. Jos oikein tarkka olisi, niin oikean langan kireyttä voisi säätää jopa kireyteen 6 saakka näissä testeissä osaan kankaista.

Ja vielä lähikuvat samoista kankaista, jotta tikin erottaa kunnolla:
Viskoosi trikoo
 Lillestoff Sakura, puuvilla-elastaani
 Yksivärinen kotimainen puuvilla-elastaani

Tässä vielä testiä tuolle yksiväriselle puuvilla-elastaanille, joka tuntuu olevan koneelleni ehkä se kaikkein pahin tiettyjen painettujen puuvilla-elastaanien kanssa (JNY + monet ns. omat kuosit)

Tästä mainittakoot, että diffin säädöllä oli tähän hyvin pieni vaikutus tällä paininjalan puristuksella. Puristus -4 teetti sen, että tikin pituus jäi näissä kaikissa "vedoissa" 5 tikkiä - 5,5 tikkiä sentillä ja se on mielestäni liian lyhyt tikki.

Kuvien tikkien säädöissä on ainakin Raijan ja Tiinan vastaavissa koneissa käyttämiä säätöjä.

LISÄYS: Tässä  nyt tuo Tiinan kirjoittama tikin pituus 2. Diffi N ja puritus -4, langat kuten kaikissa edellä. Saa laskea tikkien määrän sentillä, jos pystyy, itse sain jotain 9-10. Tällä puristuksella ja diffillä päärme ei ala kiertämään, mutta aaltoilee jonkun verran kyllä.

4 kommenttia:

 1. Juu kyllä tosiaan syötössä on ongelmaa, vaikka taidan jo toistaa itseäni.. ;) Mulla tuon mittaista tikkiä tulee jossain 2:n kohdalla. Kierto-ongelmaa ohuiden kankaiden helmapäärmeissä on minullakin, mutta kova paininjalan puristus vaikuttaa positiivisesti siihen. Silti joudun vähän ohjailemaan venyttämällä kangasta tiettyyn suuntaan, jotta kiertoa tulisi mahdollisimman vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäsin tuohon kuvan siitä mitä mun kone tekee, jos väännän tikin 2 kohdalle...

   Poista
  2. Toisaalta... Johtuuko se päärmeen kiertäminen meidän kieroudesta??

   Poista
  3. Mmm.. tuota ei voi sanoa enää edes millitikiksi, kun millikin näyttää vieressä jo aivan valtavalle!! :0 Mutta ehkä vika on käyttäjien kieroudessa..

   Poista