torstai 28. helmikuuta 2013

Uusi ystäväni

Niin, se on Brotherin peitetikki, tän näköinen kaveri:


Tämä kone tuli minulle siis vara/lainakoneeksi siksi aikaa kun bertta on jälleen "kanttuvei". Tämä on kuulkaas sitten se kummallinen taikavekotin! Otin tämän laatikosta ja vaihdoin omat neulat tilalle. Ajoin pienen tilkun ja säädin lankoja vähän. Kas sen jälkeen en ole muuta tehnytkään kuin ommellut, ommellut ja ommellut. Lankoja olen vaihtanut useamminkin, mutta mihinkään säätöihin en ole koskenut ekan tilkun jälkeen. Kone nitisee ja natisee, koska kaikki tuossa päällä on muovia. Sen ääni on hieman laahaava, mutta tikkiä se tekee ihan miten ja minne vaan. Olen kuulkaas yrittämällä yrittänyt tehdä hyppytikkiä ajamalla paksujenkin kohtien yli vauhdilla (velouriin kantti, jossa sauma ja samassa kohdassa koko ja tuotelappu). Olen ajanut noilla samoilla neuloilla nyt pari vuorokautta "lähes tauotta" eli 16 joustisbodya, pari joustispaitaa, pari trikootunikaa, ainakin yhdet taskulliset joustishousut ja olisko seitsemän aikuisten liivimekkoa, joista osa joustista ja osa velouria. Kaikki yksillä ja samoilla säädöillä ja yksillä neuloilla, ilman yhden yhtäkään hyppytikkiä!! ja yhtäkään sanaa en valehtele, tämä meinaa kun ei edes ole oma kone... Peeveli! Tosi paksuissa kohdissa kone tuntuu voimattomalta ja pitää vähän avittaa käsipyörästä, mutta tikki on ja pysyy hyvänä nurjallakin... Jos jollain ilveellä minä saan tämän tekemään hyppytikin tai jotain muuta outoa, niin kerron kyllä teille heti, tosin ihan äkkiä en usko sitä päivää tulevan... Tämmöisen koneen minä luulin saavani, kun berninan ostin, mutta enpä saanut... Tähän kun vielä saisi kaiken maailman lisäosiakin, mitä berninaan ei saa.

PS: on tässäkin huono puolensa, tuossa paininjalan oikealla puolella ei sitten sitä työtilaa on yhtään, kuten ei bertassakaan. Tuossa kuulkaas kun kaaritaskua tikkaa aikuisten housuihin niin saa aika taikuri olla et kangas mahtuu paininjalan ja rungon väliin.

EDIT: Sainpas tämänkin pirulaisen tekemään hyppytikkiä kun tarpeeksi yritin :-) Ralliraita joustis ja housujen vyötäröllä kuminauha. Kuminauha ensin saumurilla reunasta kiinni ja kun sitä tikkasin, niin kohta, jossa on haarasauma ja kuminauhan päät (eli 2krs kuminauhaa ja kaikkiaan 8krs joustista) heti paksun kohdan jälkeen takaisin "alas tullessa" tuli hyppy! Tämähän on kohta missä hyppytikki tulee siitä syystä, että paininjalka on korkealla ja neulojen kohdilla ei  käytännössä ole lainkaan puristusta, jolloin yksinkertaisesti neulalangat eivät syöty oikein alasiepparille. Kun tikkasin kohdan uusiksi niin painoin paininjalan kärkeä kevyesti alaspäin korkealta kohdalta alas tullessa ja niinhän tuo taas teki nättiä tikkiä. Tylsillä neuloillakin on osansa tähän ko kohdan hyppimiseen, mutta kauan sitä tarvi hakea ennen kuin sen hyppytikin sain tekeytymään! Ja jos ihmetelette miksi sitä hakemalla hain, niin kysessä on se, että haluan tietää missä tuon koneen raja on. Ja nyt tiedän, että se on huikean korkealla, ihan äkkiä ei normaalissa kotikäytössä tää kone pulaan jättäis.

EDIT 2: Tiina kyseli miten kone menee viskoositrikooseen. Tälleenhän se:


Eli alempi paksua joustofroteeta ja ylempi viskoositrikoota. Tuo viskoosi ei nyt ehkä sitä maailman kamalinta liirumlaarumia ole, mutta venyvän vanuvan hirmu raskasta ja painavaa kuiteskin. Koneessa on tosiaan ihan samat säädöt ja neulat jne molemmissa, kun "ajoin" noi yhteen putkeen. Viskoosi ehkä pitkällä matkalla (noin 30cm alusta) alkaisi kevyesti kiertämään, mutta taisin itse taittaakin vinoon vähän tuota taitetta tossa loppua kohti. Ohuemmat neulat (nyt 90) olis tottakait se oikea valinta tämmöiseen ja luulen et ihan vähäsen vois puristusta löysätä, jos noin niinkuin ihan totaalisen täydellsitä haluaisi. itse kyllä hyväksyisin jo tämänkin.

7 kommenttia:

 1. no jopas nyt! laita bertsa vaihtoon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh tällä hetkellä kyllä tuntuu, et bertta sais lähteä vaihtoon, mut... Se on kuiteskin alle kuukauden vanha kone ja mä olen 100% varma, et se on viallinen tapaus. Vastaavilla toisilla muut ompelee lähes kuin minä tällä brotherilla, täysin ilman ongelmia. Tässä brotherissa on myös sellai tuntu, että tämä ei kestäis mun ompelumääriä kovin kauaa. Jos ihan vaan kotitarpeiksi ompelisin niin tämmöi olis kyllä tosi mahtava ja riittävä peli. Mut koska ompelen työkseni, niin sen koneen pitää olla vähän tukevampaa tekoa kuin tää.

   Poista
 2. Edelleen olen ihan silmät ymmyrkäisinä täällä. :D Mutta täten on siis todistettu että osaa ne muutkin merkit! Ja kyllä, sun koneessa ON oikeasti vikaa, ehdottomasti.

  VastaaPoista
 3. Mites se kone käsittelee ihan ohkaisia trikoita? Mulla tuon 009:n kanssa ei varsinaisesti ongelmia onneksi ole, mutta ihan ne ohuimmat trikoot meinaa olla haasteellisia käsiteltäviä, kun aina tuntuu olevan liikaa jotain - puristusta, diffiä, langanlöysyyttä jne.. lopulta saa aina hyvän, mutta yhtä vaivattomasti se ei tule kuin paksuihin kankaisiin tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin Soulbird ja tuo äsken ompelemani marinaadi retrokukka meni silleen et kangas paininjalan alle ja kaasua :-) Tikki oli vähän turhan löysää neulalangoissa, mut kun oli vain 90 nauloja käytössä. Neuloista tää tuntuu olevan tarkka, siis merkistä. Yritin laittaa groz-beckertin normaalit koneneulat ja hups, sithän se tikki meni soosiksi ja alkoi hyppii. Mut kun laitoin uudet schmetzit (EL x 705) niin ei mitiä hätiä.

   Poista
  2. Mutta entä ihan niitä ohuenohuita viskoositrikoita, oletko sellaisia kokeillut? Oikein luruja ja ärsyttäviä. :D Niissä mulla eniten on haastetta.

   Poista
  3. Näköjään ihan yhtä hyvin kuin Bertsa täällä. Ihme kone! :D

   Poista